vzw het Huis bestaat 10 jaar

UPDATE: Deze post dateert oorspronkelijk van 2008. Ondertussen bestaat Het Huis reeds bijna 20 jaar!

Andrea Croonenberghs: Elk kind heeft het recht om beide ouders te zien?

Het Huis, een vereniging die aan gezinnen die verwikkeld zijn in een echtscheidingsprocedure een neutrale bezoekruimte aanbiedt, bestaat 10 jaar. In sommige gevallen is communicatie tussen scheidende ouders niet meer mogelijk en lijden de kinderen hieronder. Het Huis, dat gevestigd is in Antwerpen, is een gezellige ontmoetingsplaats, waar men de ouder-kindrelatie probeert in stand te houden. Naast een groep deskundigen, die vrijwilligerswerk doen, zet ook actrice Andrea Croonenberghs zich daadwerkelijk in.

 

Photo Credit:
Michele Lamberti

Bijna 1 op 3 kinderen in Vlaanderen maakt een echtscheiding mee. Helaas gaat dat niet altijd even vlot of sereen en vraagt men ? bij de meeste vechtscheidingen ? het kind zelfs te kiezen tussen de mama en de papa. Niemand verdient het om daar de dupe van te worden, en zeker een kind niet. In dergelijke uitzichtloze situaties is een neutrale ontmoetingsruimte vaak de enige uitweg om een minimum aan contact te behouden. In de praktijk is het meestal een jeugdrechter die de ontmoetingen oplegt.

10 jaar werking

Daarom werd in 1998 vzw Het Huis opgericht. Twee weekends per maand zorgen gemotiveerde deskundigen ervoor dat meer dan 25 kinderen en hun ouders of grootouders kunnen samenkomen in een rustige, aangename en veilige omgeving. Het Huis is echter meer dan een neutrale ontmoetingsruimte. Het is ook een plek waar het kind zich thuis kan voelen, waar het kan spelen, praten en vooral zichzelf kan zijn.

?De medewerkers van Het Huis, stuk voor stuk bekwame ervaringsdeskundigen, bereiden de ontmoeting voor, vangen het kind op en staan als neutrale observator in voor een vlot verloop van het bezoek. Waar nodig, grijpen zij in?, zegt Andrea Croonenberghs, ambassadrice van vzw Het Huis. ?Omdat de medewerkers van Het Huis vaak zelf deze situaties hebben beleefd, weten zij zeer goed hoe hiermee om te gaan. Ze dragen er zorg voor dat de bedreigde band tussen ouder en kind niet breekt. Dankzij hun ervaring en betrokkenheid slagen zij er in de meeste gevallen in de relatie tussen ouder en kind weer op te bouwen of te herstellen en het vertrouwen te herwinnen tussen de ex-partners, die altijd de ouders van het kind blijven.?

* * *

Het Huis werd opgericht in 1998 en bevindt zich in het gerenoveerde Michielshof in Antwerpen. De vzw wordt volledig met en door vrijwilligers gerund, die zich inzetten om de ontmoetingen tussen kind en ouder zo goed mogelijk te laten verlopen.

Contact:

Rita Hey, coördinator Het Huis, tel. 032161717, hethuis@telenet.be

Wittestraat 116/3 w 2020 Antwerpen www.hethuis.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.