Omgaan met een scheiding voor vrouwen

Eerst en vooral moet je inzien dat een echtscheiding niet meer of niet minder is dan een foutgelopen relatie. Hoewel er ongetwijfeld negatieve gevolgen zullen zijn, zijn er toch ook positieve gevolgen. Toch hebben vrouwen het algemeen genomen moeilijk met een scheiding dan mannen, omdat ze sociaal toch nog steeds wat gestigmatiseerd worden.

Omgaan met verandering


Het moeilijkste stuk na een scheiding is voor een vrouw waarschijnlijk het einde van de het “en ze leefden nog lang en gelukkig” sprookje waarmee ze opgegroeid is. Dikwijls is het zelfs zo dat de vrouw de meest voordehandliggende en overduidelijke problemen in haar huwelijk over het hoofd wil zien, gewoon om dat sprookje, die droom in stand te houden. En juist daarom, wanneer een vrouw het eindelijk opgeeft, en beslist om te scheiden, dat ze emotioneel leeg is. Ze voelt zich kwetsbaar, en heeft absoluut geen idee meer hoe het verder moet, hoe de toekomst er voor haar uit zal zien.

Een groot punt na een scheiding is het loslaten van de oude levensstijl. Mensen wennen heel erg snel aan het leven als een koppel, of het delen van een woonst. Om terug alleen te moeten wonen kan een behoorlijke schok geven. Daarom gaan sommige vrouwen terug bij hun ouders wonen, terwijl anderen dan net de ruimte en vrijheid nodig hebben, en verkiezen om juist ver weg op zichzelf te gaan wonen. Hoe het voor jou ook is, het is belangrijk dat je je niet afzondert van degenen die van je houden. Het is juist op dit moment dat het belangrijk is dat je mensen hebt op wie kan steunen en terugvallen, en dat je geen eenzaat wordt.

Vrienden en familie geven blijk van consistentie terwijl je met verandering probeert om te gaan. Zonder deze consistentie is het heel erg makkelijk om volledig uit het lood geslagen te worden, en niet meer verder te kunnen. Omgaan met verandering betekent ook open staan voor nieuwe mogelijkheden, en niet alles vergelijken met de vorige relatie. Het is dan ook erg belangrijk om deze oude relatie zo snel mogelijk af te kunnen sluiten, en achter je te laten.

 

Een nieuw leven beginnen

Als alles in een huwelijk fantastisch was, dan zou geen enkel koppel ooit nog scheiden. Echtscheidingen gebeuren omdat twee mensen niet meer gelukkig zijn samen. Daarom is het niet zo dom om er van uit te gaan dat de toekomst beter zal zijn. Voor een vrouw is het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn om een nieuw leven te kunnen beginnen na een echtscheiding. Economische onafhankelijkheid helpt om het zelfvertrouwen terug te vinden, en om te kiezen voor een toekomst die men zelf wil. Het is zeker niet zo dat je al slapend rijk kan worden, of dat je morgen een succesvolle carriere zal hebben, maar de kansen zijn er, als je ze maar ziet, en durft grijpen.

Het is belangrijk om financieel advies in te winnen, en elke scheidingsovereenkomst goed na te kijken en te overdenken. Allerbelangrijkst is het om een dak boven het hoofd te hebben. Een huis is ook een goede investering om te helpen je nieuwe leven op te starten. Wanneer je als moeder het hoederecht over je kinderen hebt, moeten ook de schooluitgaven en andere noden van de kinderen in rekening gebracht worden. Ondanks dat de kans heel erg groot is dat je iemand anders ontmoet, en een nieuw leven samen met hem opbouwt, is het wel belangrijk dat je als vrouw plant om jezelf onafhankelijk veilig te kunnen stellen.

Een nieuw leven beginnen betekent ook omgaan met de emotionele bagage na de scheiding. Nieuwe hobbies of interesses zoeken, en genieten van het vrijgezelleleven zijn goede manieren om met de emotionele stress om te gaan. Naar nieuwe bestemmingen op reis gaan verruimt je blik, en je mogelijkheden. Veel vrouwen verwaarlozen zichzelf tijdens hun huwelijk, en de periode vlak na je scheiding is het ideale moment om je terug aantrekkelijk te voelen. Bij een fitnessclub gaan, en investeren in een nieuwe garderobe geven je terug een gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen.

Omgaan met je kinderen

Als vrouw moet je ook niet alleen sterk zijn voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Kinderen blijven meestal verloren en verlaten wanneer hun ouders scheiden. Hoe erg het voor jezelf ook is, je moet toch positief blijven, voor het goed van de kinderen. Ook moet je de toekomst van je kinderen goed plannen, en zorgen dat ze nergens iets tekort gaan komen. Elke bijdrage door je ex-man voor de kinderen, in de vorm van alimentatie of anders, moet goed-overwogen, en voor het welzijn van de kinderen gebruikt worden.

Je moet ook steeds zorgen dat elk negatief gevoel voor je ex-man, hoe klein, of geregechtvaardigd dat gevoel ook is, niet ter oren van je kinderen komt. Ze mogen daar absoluut niets van merken. Je kinderen moeten altijd het gevoel krijgen dat hun beide ouders nog van hen houden. Voor kinderen zijn hun ouders heilig, en dat moet zo blijven. Proberen om je ex-partner zwart te maken bij je kinderen zal op termijn enkel het tegengestelde effect hebben. Als je het gevoel hebt dat je het emotioneel niet aankan, zoek dan hulp, bij een zelfhulpgroep, een psycholoog, of een kinderpsycholoog. Tegenwoordig zijn er zelfs al kinderpsychologen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kinderen tijdens en na de echtscheiding van hun ouders.

Conclusie

Vroeger was het voor vrouwen moeilijker om door te gaan met hun leven na een echtscheiding. Ze werden veroordeeld, en kregen maatschappelijk een zwaar kruis te dragen. Voor moderne vrouwen daarentegen is het meestal anders, ze zjin onafhankelijk, sterk, en zelfzeker. Hoewel een echtscheiding altijd een spijtige zaak is, en het als vrouw zeker geen lachertje is, is het nu gelukkig wel een stuk makkelijker om er mee om te gaan, en verder te gaan. Dus denk aan de goede gevolgen, denk aan de goede tijd waarin je leeft, en bouw je mooie nieuwe leven op. Hou steeds als motto voor je ogen “Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven”. Aan jou de keuze wat je van de rest van je leven wil maken.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.