Berekening van de indexaanpassing op het onderhoudsgeld

Moet ik de alimentatie die ik betaal aan de index aanpassen?

indexaanpassing onderhoudsgeld

Photo Credit: Hamza Butt

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, als het in het vonnis staat, of als het samen overeengekomen is bij een echtscheiding onderlinge toestemming (EOT).
Het antwoord is nee, indien dit niet in het vonnis vermeld staat, of indien dit niet overeengekomen is in de EOT.
De bedoeling van deze indexaanpassing is om te verzekeren dat de betaalde onderhoudsgelden nog in overeenstemming zijn met de lonen en prijzen van het land. Er bestaan echter twee verschillende indexen, de gewone consumptie-index, en de gezondheidsindex. Welke van beide u moet gebruiken, staat in het vonnis, of de EOT-akte.
Indexaanpassing is van toepassing op alle onderhoudsgelden die betaald moeten worden, zowel voor de ex-partner, als voor de kinderen.

Hoe moet ik die indexaanpassing berekenen?

Daarvoor moet je deze wettelijke formule gebruiken:

basisbedrag x nieuw indexcijfer
——————————
oud indexcijfer

Dus: het basisbedrag, maal het nieuwe indexcijfer, gedeeld door het oude indexcijfer.

In deze formule is:
het basisbedrag:
Het onderhoudsgeld dat door het vonnis, of in de EOT-akte bepaald is.

het nieuwe indexcijfer:
Het indexcijfer dat van kracht is in de maand waarin je je indexaanpassing moet doen. De lijsten met deze indexcijfers kan je vinden op de financiele pagina’s van de websites van de voornaamste kranten, zoals De Financieel Economische Tijd, De Standaard, De Gazet Van Antwerpen en vele anderen.
Je kan het ook terugvinden door te bellen op het nummer 1700 Infolijn Vlaamse Regering, en daar de juiste weg te vragen. Een goede tip is trouwens om dit nummer in je GSM te plaatsen, het is er eentje dat je nog vele diensten kan bewijzen bij allerhande vragen die je hebt.

het oude indexcijfer:
Het indexcijfer dat van toepassing was toen de alimentatie voor het eerst betaald werd. Deze getallen zijn op verschillende plaatsen op het internet te vinden.

Op deze website is ook een handige calculator te vinden, die u in enige kliks het juiste alimentatie bedrag geeft, met de indexaanpassing: http://paretogroup.be/ParetoSimulator/Indexatieonderhoudsbijdrage

Leave a Comment